Ako odmerať nohu a vybrať správnu veľkosť?

Cherry bloosom 1

Pripravili sme pre Vás návod, ako správne  odmerať nohu, aby ste mohli vybrať vhodnú veľkosť obuvi. 

Ako teda správne zmerať dĺžku/šírku nohy? 

   1. Pred samotným meraním si obujte také ponožky, ktorú budete v danom type obuvi nosiť (tenšie ponožky do jarnej/jesennej obuvi, hrubé ponožky do zimnej obuvi, prípadne naboso do sandálok). Vždy merajte obe nohy! Častokrát je jedno chodidlo dlhšie ako to druhé, topánky teda vždy vyberajte podľa tej dlhšej nohy, prípadne ak je odchýlka medzi chodidlami  väčšia, spravte si priemer dĺžok oboch nôh. 


2. Postavte sa na papier a obkreslite si obe nohy. Pri obkreslovaní dbajte na to, aby ste ceruzku držali kolmo na papier. V prípade že meriate nohu dieťatku, skontrolujte, či má narovnané pršteky . Váha pri obkreslovaní musí byť prenesená na tú nohu, ktorú práve meriate. Rovnako postupujte aj pri meraní šírky nohy – merajte v najširšom mieste, najčastejšie v mieste prstových kĺbov. 

3. Pravítkom zmerajte vzdialenosť medzi najdlhším prstom a pätou – toto je dĺžka chodidla. Narysujte si priamku od stredu päty po druhý prst. Na túto priamku spravte kolmicu (v najširšom mieste, najčastejšie v mieste prstových kĺbov) - toto je šírka chodidla. 

4. K Vami nameranej dĺžke pripočítajte vhodný nadmerok:

Všeobecne odporúčaný nadmerok do dĺžky pre skúseného chodca je 1 cm - 1,2 cm. Pre chodcov začiatočníkov je optimálny nadmerok 0,8 cm - 1 cm. Väčší nadmerok by mohol spôsobiť, že dieťa bude zakopávať, prípadne by si mohlo osvojiť nesprávny návyk chôdze. Pre dospelého človeka je voľba nadmerku individuálna. Treba brať do úvahy, že len pri nášlape sa chodidlo roztiahne o cca 0,5cm, čiže toto je minimum, ktoré by ste vtopánke mali vždy mať. Pokiaľ s barefoot obuvou iba začínate, je možné, že väčší nadmerok by Vám nevyhovoval. Väčšina skúsených "berfuťákov" uprednostňuje nadmerok v rozmdezí 1cm - 1,5cm. 

Nadmerok do šírky je taktiež nevyhnutný, aby noha mohla počas chôdze správne fungovať a aby bola topánka komfortná. Tu jeto však tiež individuálne, pretože voľba vhodného nadmerku na šírku záleží aj od materiálu a typu obuvi ale tiež aj od typu nohy. Všobecne je odporúčaný nadmerok na šírku cca 0,5cm. Pokiaľ si nie ste istý, neváhajte nás kontaktovať, radi Vám poradíme. 

FW14-ChzShs-Jump-5Odporúčaný nadmerok podľa účelovosti obuvi pre deti: 

  • domáca obuv cca 1cm

  • sandálky cca 1cm

  • celoročná obuv cca 1,2cm

  • zimná obuv cca 1,2cm

Pri výbere vhodnej obuvi nevyhnutné prihliadať aj na celkový typ nohy: výška priehlavku (nízky/normálny/vyšší), typ členku (úzky/normálny/širší), tvar prstov (dominantný palec/vejárikovitý typ prstov),...

Všetky modely ponúkané v našom eshope sme pre Vás premerali. Pod každým modelom je teda tabuľka s nami nameranými vnútornými mierami topánok: vnútorná dĺžka x vnútorná šírka.

 

V prípade, že potrebujete s výberom správnej veľkosti poradiť, neváhajte nás kontaktovať, radi Vám poradíme.